Scharrelvarkensvlees

Een natuurlijke aanpak staat bij ons op nummer 1

Natuurlijk scharrelvlees

Natuurlijk Scharrelvlees is de enige leverancier van scharrelvlees van Nederlandse bodem. Door de kleinschalige en ambachtelijke opzet leveren we vlees van bijzondere kwaliteit.

Smaak en kwaliteit

Het vlees van Natuurlijk Scharrelvlees is van hoogstaande kwaliteit en dus erg lekker! Dit vlees is steviger en malser omdat de dieren voldoende tijd, ruimte en licht hebben gehad om te groeien.

Dierenwelzijn

Een diervriendelijke aanpak staat bij ons op nummer één! Ons vlees wordt dan ook niet in de supermarkt verkocht maar alleen in slagerijen met een hoge kwaliteit.

Wat wij garanderen

Een smaakvol en gezond stukje vlees

Doordat scharrel vee veel naar buiten mag kan het veel bewegen. Goed gebruik van hun spieren resulteert in steviger vlees. Ons vee staat veel in de wei maar met slecht weer kunnen ze ervoor kiezen in de stal te blijven.

De stallen voor scharrel vee zijn groter waardoor de dieren meer licht, lucht en ruimte hebben. Ook is er voldoende stro aanwezig in de stallen, dit is o.a. voor het comfort, maar dient ook als speel- en afleidingsmateriaal (voorkomt namelijk staartbijten).

Ons vlees wordt niet verkocht in de supermarkt, maar alleen in hoge kwaliteit slagerijen.

Lijnzaad wordt toegevoegd aan het voer van het vee om zo het vlees van nog meer gezonde voedingsstoffen te voorzien, waaronder omega 3 & 6.

Dierenwelzijn

Kalveren & biggen

Natuurlijk Scharrelvlees loopt al 30 jaar voorop als het gaat om dierenwelzijn. Zo krijgen onze koeien en varkens voldoende ruimte en wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd. Na de geboorte worden koe en kalf even afgezonderd van de kudde zodat de koe en de boer de beste zorg kunnen geven aan het kalf. Na ongeveer een week komen ze samen terug in de kudde. Dit is gelijk aan het natuurlijke proces waar een koe zich ook terugtrekt rond de geboorte en enkele dagen later weer in de kudde terugkomt. Kalveren blijven tot de leeftijd van 9 maanden bij de moeder, dit om het natuurlijke proces van verzelfstandiging te benaderen. In de gangbare houderij wordt het kalfje daarentegen vrij snel bij zijn moeder weggehaald en de biggen blijven alleen de eerste 21 dagen bij hun moeder. Bij scharrelvarkens blijven de biggetjes tenminste 35 dagen bij de moeder.

De stallen

Voor onze dieren

De juiste huisvesting voor het vee is erg belangrijk. De dieren moeten voldoende de ruimte hebben om te bewegen. Daarnaast is het van belang dat de stallen voldoende open zijn. Hier bedoelen we mee dat er veel daglicht naar binnen kan komen. Ook zijn onze stallen voor het grootste deel voorzien van stro waar de dieren lekker in kunnen en mee kunnen spelen. In de stallen leven de dieren in grote groepen samen.

plezier

Vermaak

De dieren krijgen meer afleidingsmateriaal in de stallen zoals speeltjes. Dit moet het natuurlijke gedrag van het varken zo veel mogelijk stimuleren. Een voorbeeld hiervan zijn hangende autobanden om mee te ravotten. Voor onze koeien zijn er borstels aanwezig zodat ze lekker gemasseerd kunnen worden. Dit is uiteraard om te zorgen dat ze het naar hun zin hebben maar ook voor de afleiding. En onze koeien vinden het heerlijk!

van eigen bodem

Nederlandse bodem

Natuurlijk Scharrelvlees is de enige uitbenerij/grossier in Nederland die gecertificeerd is om Nederlands scharrelvlees te verkopen. Het scharrelvlees in de Nederlandse supermarkten wordt vrijwel altijd geïmporteerd uit het buitenland maar niet alle regels zijn in alle landen hetzelfde. Nederland loopt voorop als het gaat om dierenwelzijn, zowel in het biologische vlees als met het scharrelvlees. Wanneer je vlees koopt van Natuurlijk Scharrelvlees weet je zeker dat je echt Nederlands scharrelvlees koopt, volgens de in Nederland geldende regels.

Vlees van Nederlandse bodem

Ambachtelijk

Al ons vlees komt van onze vaste leveranciers. Deze leveranciers zijn veelal lid van de coöperatie van scharrelveehouders. Ook zijn al onze leveranciers gecertificeerd. Daarnaast zijn het veelal familiebedrijven, waardoor al van jongs af aan de passie voor het vak is ontstaan.

Ook wat betreft het voedsel voor onze dieren geldt dat dit zo veel mogelijk van eigen bedrijf komt om zo de transport kilometers per kilo vlees (food miles) zo laag mogelijk te houden. Daarmee bereiken wij een zéér lage CO2 Footprint, wat ook nog eens goed is voor het milieu!

Al het vlees van Natuurlijk Scharrelvlees komt van eigen bodem. Dit betekent geen import.

het verschil

Biologisch en scharrelvlees

Voor zowel scharrelvlees als biologisch vlees geldt dat het dierenwelzijn voorop staat en dat de dieren een fijn en prettig leven kunnen leiden. Zo hebben ze voldoende ruimte om binnen en buiten te kunnen leven. Wat zijn dan wel de verschillen? Het grootste verschil zit in het voer. Biologisch vee eet alleen biologisch geteeld voer. Dit voer is een stuk duurder dan het normale voer. Dit verklaart ook waarom biologisch vlees duurder is dan scharrelvlees, het biologische vlees is gemiddeld 70% duurder dan scharrelvlees.

Keurmerken

Onze keurmerken

Natuurlijk Scharrelvlees levert, zoals de naam al suggereert, uitsluitend scharrelvlees. ‘Scharrelvlees’ is in Nederland een wettelijk beschermde term met daaraan verbonden keurmerken.

We zijn er trots op dat we daarnaast sinds de oprichting verschillende keurmerken op het gebied van dierenwelzijn hebben behaald. De organisaties die deze certificaten toekennen hebben strikte regels over de herkomst, huisvesting, voeding en gezondheidszorg van koeien en varkens. Onze veehouders worden dan ook regelmatig gecontroleerd door middel van aangekondigde én onaangekondigde inspecties.

Nederlands

Scharrelvlees

Hét keurmerk voor scharrelvlees is het keurmerk Nederlands scharrelvlees. Dit is een onafhankelijk keurmerk dat zich richt op het diervriendelijk houden van dieren. Om dit keurmerk te kunnen hanteren stelt een stichting van deskundigen hiervoor de reglementen op. Die zijn er voor veehouders, slachterij, uitbenerij/grossier en slagers. Vervolgens zorgt een onafhankelijke instantie ervoor dat de deelnemers worden gecontroleerd en gecertificeerd.

Keurmerk

Het beter leven

De boerderijen van Natuurlijk scharrelvlees zijn in het bezit van het beter leven keurmerk. Dit houdt in dat onze dieren meer ruimte en voldoende licht hebben. Daarnaast kunnen ze samenleven in groepen. Ook hebben ze de mogelijkheid om vanuit de scharrelstal naar buiten te lopen. Benieuwd of er een scharrelslagerij in de buurt is? Bekijk hier de verkooppunten.

Vrij van antibiotica en groeihormonen

Natuurlijk Scharrelvlees is vanaf het begin af aan een voorstander geweest van volledig antibiotica-vrij voer. Ook worden de dieren nooit preventief behandeld met antibiotica. Hierdoor weet je zeker dat je als consument geen antibiotica kunt binnenkrijgen via het eten van vlees.

Wij zijn er trots op dat we dit als eerste merk in Nederland al in 1987 hebben ingevoerd en hiermee de koploper zijn geweest! Ook gaan er soms geruchten over groeibevorderaars of hormonen in het vlees. Dit is echter in heel Nederland voor al het vlees al verboden sinds 1988.

Voedselveiligheid

Hygiëne

Naast dierenwelzijn staat ook voedselveiligheid voorop bij ons. Het is ook van groot belang om niet alleen op de boerderij, maar ook tijdens de slacht hygiënisch te werk te gaan. Dit is om te voorkomen dat er besmetting van E-coli, salmonella en camplyobacter optreedt. Salmonella wordt veelal in verband gebracht het kip, maar hetzelfde kan gebeuren met rauw varkensvlees. E.coli is een bacterie die veel vaker voorkomt. Mensen kunnen besmet raken door rauw vlees te eten maar ook rechtstreeks via contact met dieren op bijv. (kinder) boerderijen. De juiste hygiëne op boerderijen is daarom van erg groot belang.

“Doordat scharrel vee veel naar buiten mag kunnen ze veel bewegen. Goed gebruik van hun spieren resulteert in steviger vlees.”

Voedselveiligheid

Strenge regels

Om overdracht van bacteriën en andere besmettingen te voorkomen moeten verschillende partijen zich aan strenge regels houden en voorzorgsmaatregelen nemen. Met betrekking tot voedselveiligheid kunnen we onderscheid maken tussen slachterij en veehouderij. In alle Nederlandse slachterijen wordt gewerkt met HACCP. Dit is een voedselveiligheidssyteem waarbij wordt getest of het vlees gevaren kan veroorzaken voor de gezondheid van de consument. Denk hierbij aan gevaren zoals overbrengen van bacteriën en schimmels maar ook het bevatten van zware metalen.

Dit wordt gedaan om besmetting van E-coli en salmonella te voorkomen. Voor de veehouder is het met name van belang dat E-coli besmettingen worden voorkomen.

Gezondheid

Voeding

Door dit zaad toe te voegen gaat ook het vlees deze voedingsstoffen opnemen. Het bevordert de aanmaak van omega 3 & 6 in het vlees. Lijnzaad bevat voedingstoffen in de vorm van rijke vetzuren. Lijnzaad wordt voornamelijk toegevoegd aan voer voor varkens. Voor biggen is het van belang voor een betere gezondheid. Dit resulteert uiteindelijk in lager medicijn gebruik. Ook vervangt lijnzaad een gedeelte van het soja schroot dat wordt gebruikt voor de eiwit behoefte van het varken.

Lijnzaad is goed voor hart en bloedvaten en helpt tegen darmproblemen. Omega 3 werkt namelijk ontstekingsremmend en heeft een positief effect op hart- en bloedvaten. Omega 6 of linolzuur versterkt ook het lichamelijke afweersysteem.

Rundvlees en varkensvlees bevatten daarnaast calcium, ijzer, magnesium en de vitamines A, B6 en B12 en D. Deze hebben elk weer een eigen unieke werking die de gezondheid ten goede komt!

Heeft u nog vragen?

Slagerij Hamans

Hogekampweg 18
5913 TS Venlo
077-3513839
06-12901491
info@slagerijhamans.nl

Openingstijden

Maandag 08.00 - 18.00
Dinsdag 08.00 - 13.00
Woensdag 08.00 - 18.00
Donderdag 08.00 - 18.00
Vrijdag 08.00 - 18.00
Zaterdag 08.00 - 16.00
Zondag Gesloten